Klausimas:
- Kaip laikyti maistą šaldytuve ir šaldiklyje?
Taikoma:
- Šaldytuvams
- Šaldytuvams su šaldikliais
- Šaldikliams
Bendri patarimai dėl maisto produktų laikymo šaldytuve:
- Stenkitės nepridėti į prietaiso lentynas per daug produktų, nes dėl to sumažėja oro cirkuliacija ir prietaisas netolygiai vėsina.
- Uždenkite maisto produktus ir sausai nušluostykite indus, prieš sudėdami juos į šaldytuvą. Tokiu būdu prietaise mažiau kaupiasi drėgmė.
- Visus produktus, kurie skleidžia stiprius kvapus arba yra labai drėgni, suvyniokite.
- Vaisius ir daržoves laikykite stalčiukuose, kur sulaikyta drėgmė padeda ilgiau išsaugoti maisto produktus šviežius ir kokybiškus. Daugumą vaisių ir daržovių reikėtų laikyti žemos temperatūros ir didelės drėgmės sąlygomis.
- Gerai apvyniokite šviežią mėsą ir paukštieną, kad ant kitų maisto produktų nepatektų jokių skysčių ar taršos. Mėsą, kurią ketinama laikyti ilgiau nei dvi dienas, reikia sušaldyti.
- Sviestas ir sūris: šiuos produktus reikia sudėti į specialius, sandarius indus arba suvynioti į aliuminio foliją arba polietileno maišelius, kad jie turėtų kuo mažesnį sąlytį su oru.
- Buteliai: reikia užsukti kamštelius ar uždėti dangtelius ir laikyti durelėse esančioje butelių lentynoje arba (jeigu yra) butelių lentynoje.
- Nesupakuotų bananų, bulvių, svogūnų ir česnakų šaldytuve laikyti negalima.
- Karštus maisto produktus reikia atvėsinti iki kambario temperatūros ir tik tada sudėti į skyrelius; kitaip nuo jų pakils skyrelių vidinė temperatūra bei padidės prietaiso energijos suvartojimas.
- Vandeningus produktus arba produktus, kuriuose yra daug drėgmės, dėkite lentynų priekyje (arčiau durelių). Jeigu jie bus sudėti prie šalto oro įleidimo angos, jie gali sušalti.
- Maisto produktų pavyzdžiai ir geriausios vietos laikyti juos prietaiso viduje:
Bendrieji patarimai dėl maisto laikymo šaldiklyje:
- Kad maisto produktai kuo mažiau dehidratuotųsi, laikykite juos suvyniotus aliuminio folijoje, šaldikliams skirtoje plėvelėje, arba sandariuose induose.
- Iš pakuočių išstumkite kuo daugiau oro ir jas sandariai uždarykite.
- Jei lieka oro, maisto produktai gali išsausėti, pakeisti spalvą arba gali susidaryti pašalinis kvapas bei skonis.
- Šviežią mėsą ir paukštieną prieš dėdami į šaldiklį suvyniokite.
- Visiškai atšildytos mėsos negalima pakartotinai sušaldyti.
- Vienu metu stenkitės į šaldiklį nesudėti didelio kiekio šiltų maisto produktų.
- Dėl to šaldiklis perkraunamas, sulėtėja šaldymo sparta ir gali padidėti šaldytų maisto produktų temperatūra.
- Ledų, ledų „čiulpinukų“ ar duonos gaminių negalima laikyti šaldilklio durelėse arba viršutinėje lentynoje: šios zonos nėra šalčiausios šaldiklio dalys, todėl, laikant tose zonose, kai kurie maisto produktai gali greičiau atšilti.
- Tarp pakuočių palikite tarpus, kad šaltas oras galėtų laisvai zirkuliuoti ir maisto produktai kuo greičiau sušaltų.